Open menu
Logo Op Oost
Inspired by nature
Inspired by nature
Oesters rapen texel, culinaire hotels, natuur texel Bewust genieten | Hotel Op Oost
landingspagina.jpg

Bewust genieten

Wij willen op Oost graag een fijne plek creëren waar rust, genieten en de verbinding met jezelf en de natuur centraal staan. In alles wat we doen, blijven we dichtbij onze eigen natuur. En vragen we ons altijd  af of iets anders, beter, dichterbij of bewuster kan. In ons hotel, in ons restaurant het Kook Atelier en bij onze events. 

Eten

Served by Nature

In ons restaurant het Kook Atelier kun je genieten van onze Nordic & Botanical Cuisine. Het signature Served by Nature menu geeft de natuur het hoogste en laatste woord, waarin kweken, conserveren en foerageren centraal staan. Ons menu wisselt in detail dagelijks door de wilde kruiden die wij (met respect) plukken. Daarnaast toveren we guilty pleasures graag om tot een bewust geniet moment.

Ons menu wordt in de basis vegetarisch geserveerd of kies voor ons menu met al het moois uit de zee. Slechts enkele momenten van het jaar is het mogelijk om één van de vele smaken te vervangen voor Texels lam of wild.

Zoveel mogelijk van dichtbij, met zo nu en dan een bewust en verantwoord uitstapje naar verder gelegen gebieden in Nederland. 

In het moment

Je kunt iedere dag kiezen om het anders te doen. En dat doen wij graag. Wij kiezen waar mogelijk voor producten die op dat moment van nature beschikbaar zijn en binnen ‘handbereik’. Zo beperken we de logistieke stromingen, eren we de ambachten en de lokale thuis & professionele producenten. Samen met onze leveranciers kijken we naar wat er groener kan en hoe we onze vraag en hun aanbod het beste op elkaar kunnen afstemmen. We werken nauw samen met thuistuinders in de buurt om zo de oogsten te delen en verlies tegen te gaan.

Image

Tuin

Tuin

Onze tuin is bijna volledig eetbaar. Van salie tot rimpelroos, kruisbes en de vlier. Pluk gerust wat verse kruiden voor jouw eigen kruidenthee of snoep mee van de aardbeien. In de zilte moestuinbakken vind je onze zilte teelt. Een mooie variant op de conventionele teelten en wel zo duurzaam. Deze smaakmakers groeien namelijk op verzilte grond.

Wildpluk

Wildpluk

op Oost is net als vele Texelse erven omringd door tuunwallen. Groene afscheidingen met wilde kruiden, oftewel wildpluk. Een belangrijk ingrediënt voor ons restaurant het Kook Atelier. Van duizendblad tot brandnetel, wilde braam en postelein.

Bijen

Bijen

Ze zijn zo belangrijk voor de wereld van morgen. In de voortuin nabij de wilde en eetbare bloemen staat hun huis. Samen met onze Imker Jacco kijken we nu al uit naar onze eerste eigen honing. Proef zijn mede wijn in ons restaurant. Zo bijzonder...

Image

Testing testing testing

We hebben vanuit ons eigen team een test team opgericht die zichbezighoudt met het ontwikkelen van nieuwe smaken, het verduurzamen van de inkoop en het optimaal inzetten van de ingrediënten die er op ieder moment in het jaar beschikbaar zijn. We streven naar een volledig circulair bedrijf. Daarvoor hebben we alle rest afvalstromen in kaart gebracht en gaat het testteam hiermee aan de slag om van deze reststroom een waardevol ingrediënt te maken.Zo zijn ze nu bezig eigen azijnen te ontwikkelen, nieuwe smaken kombucha’s en bijzondere zwammen kweken op verschillende reststromen. 

Trash to treasure principe

We gaan net een stapje verder dan alleen het scheiden van afval. Want wij zien afval pas als afval als we er écht niets mee kunnen. In onze keuken koken we van kop tot wortel, staart en graat, maken we onze eigen kombucha, kefir en botanicals van wilde bloemen en kruiden en worden alle vegetarische restproducten verwerkt tot kippen en pauwenvoer. Regenwater wordt opgevangen om de tuin mee te besproeien en glazen potjes of flessen worden omgetoverd tot een fles azijn, kruiden olie of een cadeauverpakking. 
CUISINE
MICHELIN Gids Nederland 2021

MICHELIN Gids NL

"Duurzaamheid voert de boventoon in deze authentieke stolpboerderij, die smaakvol is ingericht en elf prachtkamers telt. U ervaart er de zoete en zilte geneugten van het Wad. De eigen tuin en zelfpluk worden met een nordic filosofie vermengd met lokale vis en vlees. Hier proeft u de brute kracht van de Texelse natuur."

Oesters rapen texel, culinaire hotels, natuur texel Bewust genieten | Hotel Op Oost
MICHELIN Gids Nederland 2021

* * * * *

“Een lange reis waar heel veel tijd, energie en een goed ondernemerschap bij komt kijken. Als ik jullie bekijk denk ik dat jullie de tijd al ver vooruitlopen. Ik hoop dat de 5 sterren jullie nog een extra motivatie geven.” Hotelsterren

Oesters rapen texel, culinaire hotels, natuur texel Bewust genieten | Hotel Op Oost
Gault & Millau

Gault & Millau 14pnt

Waar wildpluk en lokale plukken zijn credo vormen. Het Wad beschouwt hij als zijn achtertuin en vormt samen met de natuur op het eiland de inspiratiebron voor zijn ‘botanical en Nordic cuisine’.

Oesters rapen texel, culinaire hotels, natuur texel Bewust genieten | Hotel Op Oost
Gault & Millau

We're Smart Green Guide ****

"Bewuste en duurzame gastronomie vormt de kern van deze smaakvol ingerichte boerderij, waar chef Joram en zijn team dicht bij de natuur blijven.
Begeleid door prachtige verhalen, nemen ze je mee op een spannende reis door alle ecosystemen van het eiland waarop het menu ‘Served by Nature’ is gebaseerd. Alle ingrediënten zijn ofwel van eigen bodem, uit het wild of zo lokaal en ethisch verantwoord mogelijk afkomstig van lokale leveranciers, en komen samen in gerechten die je gegarandeerd zullen verrassen. We komen terug voor meer!”

Oesters rapen texel, culinaire hotels, natuur texel Bewust genieten | Hotel Op Oost
Green Key Goud

Green Key Goud

We vragen ons altijd af of iets anders, natuurlijker en dichterbij kan. Bekijk onze MVO - verklaring en alle ins & outs van Green Key Nederland.

Oesters rapen texel, culinaire hotels, natuur texel Bewust genieten | Hotel Op Oost
Lekker500

Lekker500 #67

Patron-cuisinier Joram Timmerman en zijn brigade blijven presteren. Hun op de Texelse natuur geïnspireerde Dutch Cuisine lijkt onuitputtelijk. De chef blaast ons omver.

Oesters rapen texel, culinaire hotels, natuur texel Bewust genieten | Hotel Op Oost
Dutch Cuisine

Dutch Cuisine

Samen zetten we de moderne Nederlandse keuken terug op de kaart en koken volgens de 5 principes van Dutch Cuisine: Cultuur, Gezond, Natuur, Kwaliteit en Waarde.

Oesters rapen texel, culinaire hotels, natuur texel Bewust genieten | Hotel Op Oost
The considerate collection of SLH

Considerate Collection

Het hotel en restaurant is als gastronomische bestemming in Nederland toegelaten tot ‘the considerate collection’ van de internationale reis-community SLH - Small Luxury Hotels of the world. SLH is verdeeld over negentig landen bestaande uit een selecte 520 hotels waarvan slechts vier andere bestemmingen in Nederland.

Oesters rapen texel, culinaire hotels, natuur texel Bewust genieten | Hotel Op Oost
previous arrow
next arrow
Eten

Native Nature

Volgens jaar is het zover! Samen met Native Nature ontwikkelen we servies en accessoires die bij ons gedachtegoed passen. Natasja maakt voor ons de mooiste borden, kopjes en kannen van Texelse klei, geglaceerd met oester en scheermes schelpen van het Wad en gekleurd met salie en brandnetel. Daarnaast helpt Natasja ons om in het interieur de natuur nog meer te laten spreken en ontwerpt zij bijzondere en stoere wandkleden voor onze suites. Natasja heeft trouwens een boek geschreven: het Brandnetel Boek. 

Een groene nacht

De gasten in ons hotel gaan een bewuste nacht tegemoet met de natuurlijke bedden van Coco Mat en de zelfgemaakte zeep op de kamer. De home zeep en douchegel (ook geschikt als shampoo) is volledig vegan, bio afbreekbaar en op basis van 100% natuurlijke ingrediënten en kleurstoffen. Onze lakens zijn van eco linnen en ook alle schoonmaakmiddelen biologisch afbreekbaar. De bedden zijn gemaakt van uitzonderlijk duurzame materialen zoals natuurlatex, zeewier en cocosvezel. 

De ochtend starten we met ons vegetarische ontbijt in de picknickmand. Geen eindeloos buffet, maar een bewust samengesteld ontbijt met ingrediënten van dichtbij. 

Image
Image

Samen op naar morgen

We werken graag samen om de wereld van morgen groener te maken. Wil je meer weten over onze aanpak, welke uitdagingen we dagelijks etegnkomen, samen een project oppakken of wil je ons mooie bewuste producten leveren? 

Stuur ons een berichtje via info@opoost.nl en we kijken ernaar uit je te verwelkomen op Oost. 

Slapen

Inspired by Nature

In een authentieke Texelse stolpboerderij, op steenworp afstand vanaf de Waddenzee, is ons intieme boutique hotel met twaalf Green Key suites en restaurant het Kook Atelier gevestigd. Omringd door een eetbare tuin met kruiden, bloemen en zilte moestuin ontdek je bij ons het échte Texel.

Boek een suite

Ontdekken

Ontdekken

Sla de gebaande paden over, ontdek samen ons eiland en voel je een local. Van een zilte wildpluk tot oesters rapen of een bijzondere wandeling. Een plek waar zilt & zoet elkaar raken, rust en kwaliteit de boventoon voeren en de natuur het hoogste woord heeft.

Ontdek op Oost

Oostories

Onze 'Oostories' zijn verhalen van onszelf, van gasten en van partners over alles wat er zich op en om ons boutique hotel op Texel afspeelt. Stories, Op Oost dus. Veel leesplezier.

 • Persbericht: ‘op Oost’ bekroond met vijf hotelsterren
  Persbericht: ‘op Oost’ bekroond met vijf hotelsterren

  Persbericht: ‘op Oost’ bekroond met vijf hotelsterren

  In de zomer van 2020 openden zij de deuren van op Oost, bestaande uit twaalf suites, eetbare tuin en restaurant het Kook Atelier. Het duurde drie corona jaren en toen konden zij de bouw eindelijk afronden en zo de plek die zij altijd al voor ogen hadden eindelijk vormgeven. En dit werd beloond. “Een bekroning op jullie creativiteit en veerkracht.” aldus de inspecteur van Hotelsterren. 

  Lees verder

 • Interview met Joram Timmerman: "Proef de lente”
  Interview met Joram Timmerman: "Proef de lente”

  Interview met Joram Timmerman: "Proef de lente”

  Interview met Joram Timmerman: Een nieuw menu, “proef de lente”

  Vijf keer per jaar wisselt chef Joram Timmerman zijn volledige menu. Een behoorlijke klus, maar alles went. Ondertussen kijkt het team er na een paar maanden hetzelfde menu te hebben gedraaid, ook echt weer naar uit. Een interview met de chef uit het Kook Atelier over inspiratie, zijn favoriete gerecht en hoe de natuur terugkomt op je bord.

  "Op een gegeven moment wil je weer iets nieuws creëren," vertelt Joram. "Anders blijf je iedere keer dezelfde plaat afdraaien. Je bent er dan ook echt weer aan toe om weer wat anders te doen”. 

  Voor Joram is het creëren van nieuwe gerechten vooral een natuurlijk proces dat voortkomt uit zijn drang naar vernieuwing en uitdaging. De hele brigade is voortdurend op zoek naar nieuwe smaken en combinaties, en de dynamiek van het blijven aanpassen van het menu houdt iedereen scherp en geïnspireerd. 

  "Je hebt na een tijdje het trucje onder de knie, dan wordt het tijd jezelf weer uit te dagen” aldus de chef van het Kook Atelier. Aan het begin van het menu moet je je daar heel erg op focussen en concentreren. Aan het begin is het team druk om het menu van 15 smaakmomenten gewoon goed op de rails te krijgen. “En als dat er dan eenmaal in zit, dan ontstaat er weer ruimte om weer over andere dingen na te denken.”

  Over inspiratie

  Joram staat ondertussen al meer dan 30 jaar in de keuken, het vak is hem met de paplepel ingegoten door zijn vader. Een van de belangrijkste bronnen van inspiratie voor Joram is al jaren de natuur zelf. De chef gelooft dat de natuur alle pracht al heeft gemaakt en dat het zijn taak is om het nog lekkerder te maken.

  Joram: "Ik denk dat de meeste inspiratie uit de natuur zelf komt; in de keuken hoeven we het eigenlijk alleen maar te vertalen naar een bord." Hij benadrukt daarbij het belang van veel experimenteren en “zien, ruiken en proeven.” Niet zo vreemd dat het verrassingsmenu al jaren de naam 'Served by Nature' draagt.

  Los van de natuur, die altijd een duidelijke bron van inspiratie is, is het ‘hoe’ van inspiratie iets waar de chef maar lastig zijn vinger achter weet te krijgen; “Soms dwing ik mezelf om aan het nieuwe menu te werken, en komt er niets uit m'n vingers". En dan ineens heb je binnen een uur een nieuw menu op papier. Waar het dan vandaan komt, geen idee. Inspiratie komt en gaat. Met de jaren ga je het steeds beter herkennen.”

  Ondertussen staat, het is begin mei als we dit schrijven, de natuur op ontploffen. “Zeker als je kijkt bij ons op de Waelde Tuin, onze eigen boomgaard” aldus Joram. Als er iets inspirerend is, dan is het die plek, waar volgens hem op dit moment: “Alles wil groeien”.

  Het nieuwe menu

  Dan over het menu zelf. Dit menu kent geen vleesgerecht. “Sowieso komt vlees altijd van eigen eiland, maar we hebben nog een paar regels voordat we een stukje vlees, vaak lam, verwerken in het menu. Zo moet een lammetje minstens 100 dagen in de wei gelopen hebben, anders vinden we het ethisch onverantwoord lam te serveren”. De “lammerij” is pas klaar, dus zo ver is het nog niet.

  De chef vertelt dat het qua groentes op dit moment nog een lastig seizoen is, alles ontspruit wel, maar moet nog uitgroeien. De wintergroenten zijn ondertussen op hun eind, de echte zomergroenten moeten er nog aankomen. “We gebruiken dan ook veel kruiden en groenten die zijn ingelegd, gepekeld, gefermenteerd of in het zuur gezet”.

  Joram vertelt enthousiast over de kruiden uit de tuin van hun overbuurvrouw op Oost. Een van de hoofdrolspelers in het nieuwe menu is namelijk de daslook. Joram: "Dankzij onze overbuurvrouw kunnen we het hele jaar daslook toevoegen aan de gerechten". Het team plukt daar samen de kruiden, vaak voor een heel jaar genoeg. Duurzaamheid en lokaal handelen staat wederom centraal: "Zo laten we de rest van de natuur mooi met rust.

  Ondertussen past het team het menu aan naarmate het seizoen vordert. Joram benadrukt de beperkte beschikbaarheid van ingrediënten, zoals asperges, die dit jaar ook nog eens erg kort beschikbaar waren vanwege het koude voorjaar. Timmerman: "We veranderen de groenten in een menu dus regelmatig".

  Over de gerechten
  Een gerecht wat we vaker gezien hebben, maar daardoor altijd ‘net anders’ is, is Joram zijn ‘Ode aan het voorjaar’: “Verschillende ingelegde, gefermenteerde groenten, met een crème van Texelse schapenkaas. De bereidingswijze staat vast, maar de groenten kunnen wisselen mee met het seizoen. Het is net wat er voorhanden is, net wat er voorradig is.”

  Joram licht een tipje van de sluier over een van de 15 gerechtjes, een voorgerecht met witte chocolade balletjes, gevuld met een explosie aan lentekruiden uit eigen tuin. Hij vertelt: "Deze smaakbommetjes zijn helemaal vloeibaar van binnen. De combinatie met gember en bosui maakt het een verrassende en pittige start van het diner”

  Een favoriet gerecht binnen dit menu weet de chef van het Kook Atelier niet te noemen, hij is trots op wat het team weer heeft neer weten te zetten. “Ook wanneer we gasten naar hun favoriete gerecht uit dit menu vragen, krijgen we hele verschillende gerechten terug, daar ben ik trots op”. 

  Zijn favoriet

  Bij aandringen wil hij toch een persoonlijke favoriet noemen; de asperges met een hollandaise van gerookte boter, geserveerd met een glaasje met gefermenteerde asperges. Timmerman beschrijft nauwkeurig hoe het gerecht de zoete asperges combineert met een vettige saus aan de ene kant van het bord en een fris en zurig schuim aan de andere kant. Glimlachend: "En als je dat dan samen eet...hapje voor hapje...dan is het echt een tof gerecht."

  Zelf het nieuwe menu beleven? Reserveer dan een tafeltje in restaurant het Kook Atelier. En wacht niet te lang, want voor je het weet is zijn team het menu, wederom, aan het vernieuwen.

  Lees verder

 • Vis roken
  Vis roken

  Vis roken

  Waarom houden mensen van bacon? Bij velen loopt het water al in de mond wanneer zij er aan denken. De combinatie van zout, zoet, vet en rook is het geheim. Maar deze combinatie is niet enkel aan de varkensbuik voorbehouden. Ook een mooie vis wordt heerlijk wanneer deze op dezelfde manier wordt bereid. Een lekker wit wijntje erbij en het leven is goed.

  Lees verder

Alle verhalen

Alle verhalen

Innercircle

We vinden het heel bijzonder om jou te ontmoeten en je weer terug te zien in ons Hotel Op Oost of ons restaurant het Kook Atelier. Volg ons op instagram, meld je aan voor de updates per e-mail en blijf zo op de hoogte van het nieuwe menu, wat de kippen hebben meegemaakt vandaag en wat de natuur op dit moment serveert.