Open menu
Logo Op Oost
Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Op Oost - Zilt avontuur

Zilt avontuur

Zilt avontuur

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Op Oost - Zilt avontuur

We nemen je mee op zilt avontuur. Lees onderstaand recept en laat je verwonderen… op Oost. 

Wat heb je nodig?

  • Kaplaarzen 
  • Oestermes
  • Klein mesje of schaartje 
  • Flessenopener 
  • Theedoek 
  • Mand
  • Witte wijn
  • Glazen 

Ingrediënten

  • Oesters van het Texelse Wad
  • Zilte wildpluk van zeekraal, zeevenkel, zeekool en zeewier

De voorbereiding

  • We rapen oesters in de periode met een ‘r in de maand. 
  • Check de getijdentabel wanneer het laagwater is.  
  • Sla de gebaande paden over, vertrek naar Oost en laat je verwonderen over de uitgestrekte leegte van het Wad. 
  • Neem even de tijd om stil te staan bij het uitzicht wanneer je aankomt bij de Oude Oesterhaven op Oost. De zilte zeelucht, de frisse bries en een oneindige horizon. 
  • Vergeet je niet te kleden voor de gelegenheid. Laarzen aan, oestermes op zak en het zilte avontuur kan beginnen.

Rapen & plukken

Raap de oesters van het Wad en leg deze in jouw mand. Check altijd goed of ze nog dicht zijn en niet ‘hol’ klinken als je erop klopt. Om het zilte avontuur compleet te maken, kun je ook langs de dijk verschillende zilte plantjes plukken. Deze zijn heerlijk fris bij de Waddenoester. Denk aan zeekraal, zeevenkel en zeekool. Het zeewier vindt je in de waterpoeltjes tussen de keien van de dijk. Zoals het roodbruin gekleurde blaaswier. Deze zijn heerlijk ziltig, knapperig en zacht van smaak.

 

Oesters openen

Het openen van een oester is in het begin altijd even lastig. Maar gewoon doorzetten, je wordt beloond! Plaats de schelp in de theedoek en zorg dat de platte kant van de schelp boven zit. Pak het oestermes en steek deze voorzichtig in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het oestermes er voorzichtig tussen en maak met een draaibeweging de oesterschelp open. Zorg dat je de oester horizontaal vasthoudt en snij de schelphelften los van elkaar. Je kunt de oester vervolgens losmaken, dat is straks bij het proeven iets gemakkelijker. Let op dat er geen gruis achterblijft. Indien nodig veeg je dit met je vinger of het oestermes uit de schelp. 

 

Zilte proeverij

Dan wordt het tijd om de oogst te proeven. Vergeet overigens niet eerst even een glaasje wijn in te schenken, dat maakt het genieten compleet. Plaats wat zilte plantjes en zeewier naar eigen smaak op de oester neem een grote hap, in één keer. Neem een slokje van de wijn en kijk op. Geniet en laat je verwonderen door de leegte van het Wad… 

Deel dit verhaal

Innercircle

We vinden het heel bijzonder om jou te ontmoeten en je weer terug te zien in ons Hotel Op Oost of ons restaurant het Kook Atelier. Volg ons op instagram, meld je aan voor de updates per e-mail en blijf zo op de hoogte van het nieuwe menu, wat de kippen hebben meegemaakt vandaag en wat de natuur op dit moment serveert.