We nemen je mee op zilt avontuur. Lees onderstaand recept en laat je verwonderen… op Oost.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten
De voorbereiding
Rapen & plukken
Raap de oesters van het Wad en leg deze in jouw mand. Check altijd goed of ze nog dicht zijn en niet ‘hol’ klinken als je erop klopt. Om het zilte avontuur compleet te maken, kun je ook langs de dijk verschillende zilte plantjes plukken. Deze zijn heerlijk fris bij de Waddenoester. Denk aan zeekraal, zeevenkel en zeekool. Het zeewier vindt je in de waterpoeltjes tussen de keien van de dijk. Zoals het roodbruin gekleurde blaaswier. Deze zijn heerlijk ziltig, knapperig en zacht van smaak.
Oesters openen
Het openen van een oester is in het begin altijd even lastig. Maar gewoon doorzetten, je wordt beloond! Plaats de schelp in de theedoek en zorg dat de platte kant van de schelp boven zit. Pak het oestermes en steek deze voorzichtig in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het oestermes er voorzichtig tussen en maak met een draaibeweging de oesterschelp open. Zorg dat je de oester horizontaal vasthoudt en snij de schelphelften los van elkaar. Je kunt de oester vervolgens losmaken, dat is straks bij het proeven iets gemakkelijker. Let op dat er geen gruis achterblijft. Indien nodig veeg je dit met je vinger of het oestermes uit de schelp.
Zilte proeverij
Dan wordt het tijd om de oogst te proeven. Vergeet overigens niet eerst even een glaasje wijn in te schenken, dat maakt het genieten compleet. Plaats wat zilte plantjes en zeewier naar eigen smaak op de oester neem een grote hap, in één keer. Neem een slokje van de wijn en kijk op. Geniet en laat je verwonderen door de leegte van het Wad…
We vinden het heel bijzonder om jou te ontmoeten en je weer terug te zien in ons Hotel Op Oost of ons restaurant het Kook Atelier. Volg ons op instagram, meld je aan voor de updates per e-mail en blijf zo op de hoogte van het nieuwe menu, wat de kippen hebben meegemaakt vandaag en wat de natuur op dit moment serveert.