In ons restaurant het Kook Atelier kun je genieten van onze Nordic & Botanical Cuisine.
In onze nordic & botanical cuisine staat de natuur, kweken, foerageren en conserveren centraal. Waarbij we veel gebruik maken van wildpluk, eetbare bloemen en kruiden uit eigen tuin.
We serveren vol trots de door onze boer geteelde zilte kruiden en groenten, evenals het vlees en zuivel van op Oost. Onze vis, schelp en schaaldieren vind je in onze ‘achtertuin’, het Texelse Wad en de zee om ons heen. Zoveel mogelijk van dichtbij, met zo nu en dan een bewust en verantwoord uitstapje naar verder gelegen gebieden.
Wij serveren op maandag & dinsdag, vrijdag & zaterdag ons Served by Nature diner. Op zaterdag is het ook mogelijk om bij ons te lunchen.
Ontdek de zilte zaligheden van het Wad en dichtbij op Oost, Waddenzee en Noordzee. Dit alles geserveerd met brood & dip en een romige bisque. We beginnen met brood & dip. Daarna volgt het plateau met koude zilte smaken. Met o.a. oesters, mosselen, alikruiken, langoustines, scheermessen, Noordzee krab en Waddenzee garnalen. Vervolgens serveren wij gegrilde gamba's en een romige bisque. Het is uiteraard mogelijk om extra oesters en een hele kreeft to share bij te bestellen.
Er waren eens drie ambitieuze boeren, een visie, een stuk land en een afnemer. Jan, Ellen en Edwin werden de Groentehelden van Texel. We hebben elkaar gevonden in de kracht tussen ambacht, de natuur en fine dining. Van zeekraal tot kool en lamsoor tot radijs.
Wij hebben een passie voor de mooiste ingrediënten en oude ambachten. We werken daarom graag samen met kleine familiebedrijven en gepassioneerde ambachtslieden zoals Boer Jens uit Oost. Hij levert niet alleen rundvlees, rauwe melk en het dubbeldoel koe & lamsvlees. Maar ook verse eitjes als 'onze dames' het te druk hebben.
Bijen zijn zo belangrijk voor de wereld van morgen. In de voortuin nabij de wilde en eetbare bloemen staat hun huis. Wees niet bang, ze zullen je niet lastig vallen. Maar genieten van alle bloemen in de tuin, de bloeiende lamsoor bij de Schorren en prachtige bloementuinen nabij Oost. We kijken nu al uit naar onze eerste eigen honing.
Herontdek de natuur met wildplukken. Ervaar hoe smakelijk de wilde kruiden in de tuunwallen zijn. Van duizendblad tot zuring, fluitekruid en postelein. We gaan er dagelijks op uit om deze kruiden en planten te plukken. Uiteraard met respect voor de natuur.
Je kunt iedere dag kiezen om het anders te doen. En dat doen wij graag. Wij kiezen waar mogelijk voor producten die op dat moment van nature beschikbaar zijn en binnen ‘handbereik’. Zo beperken we de logistieke stromingen, eren we de ambachten en de lokale thuis & professionele producenten. Samen met onze leveranciers kijken we naar wat er groener kan en hoe we onze vraag en hun aanbod het beste op elkaar kunnen afstemmen.
Onze zilte achtertuin kenmerkt zich door stilte en bijzondere vergezichten. De zilte smaak van de Waddenoester zijn niet te missen en een belangrijk onderdeel van ons menu. Net als de scheermessen, alikruiken en kokkels. Deze rapen wij niet zelf, maar kopen deze lokaal bij onze vis specialist.
Bewust genieten is de basis van ons menu, gedefineerd door contrasten in smaak en structuur. De gerechten geven niet alleen een invulling aan het van 'kop tot staart' principe, maar het menu gaat net een stapje verder; culinair genieten van 'kop tot graat'.
In ons restaurant vind je geen cola of sinas. We creëren graag bijzondere pairings en een alcoholvrij moment hoeft bij ons zeker niet saai te zijn. We maken onze eigen kruiden infusies, kombucha, water kefir en botanical cocktail. Waarom? Omdat het simpelweg anders, spannender en dichterbij is.
Onze tuin is bijna volledig eetbaar en onze bijen snoepen daarvan mee. Van salie tot rimpelroos, kruisbes en de vlier. Pluk gerust wat verse kruiden voor jouw eigen kruidenthee of snoep mee van de aardbeien. In de zilte moestuinbakken vind je onze zilte teelt. Een mooie variant op de conventionele teelten en wel zo duurzaam.
We willen op Oost graag een fijne plek creëren waar rust, genieten en de verbinding met jezelf en de natuur centraal staan. In alles wat we doen, blijven we dichtbij onze eigen natuur. En vragen we ons altijd af of iets anders, beter, dichterbij of bewuster kan. In ons hotel, in ons restaurant het Kook Atelier en bij onze events.
Gedreven door passie voor bewuste gastronomie,ambitie en Texelse gastvrijheid.... Het team van 'op Oost'.
De verbouwing moest weer worden uitgesteld. Maar, in November 2022 gaat het dan eindelijk gebeuren! De bouw van ons vaste restaurant op Oost. Tot die tijd zijn we geopend in onze glazen greenhouse op Oost. Straks in een prachtig pand met authentieke kenmerken van de boerderij, waar onze botanical & nordic cuisine volledig tot zijn recht komt.
Tijdens de verbouwingsperiode is het hotel deels gesloten, maar kun je in het weekend en in de vakanties in alle rust genieten van onze prachtige plek. We zullen je tijdig informeren over de exacte data. De verbouwing is naar verwachting in de lente 2023 afgerond.
Onze 'Oostories' zijn verhalen van onszelf, van gasten en van partners over alles wat er zich op en om ons boutique hotel afspeelt. Stories, op Oost dus. Veel leesplezier.
Waarom houden mensen van bacon? Bij velen loopt het water al in de mond wanneer zij er aan denken. De combinatie van zout, zoet, vet en rook is het geheim. Maar deze combinatie is niet enkel aan de varkensbuik voorbehouden. Ook een mooie vis wordt heerlijk wanneer deze op dezelfde manier wordt bereid. Een lekker wit wijntje erbij en het leven is goed.
Wil je onze eetbare wereld ontdekken? op Oost nemen we je graag mee langs alle tuunwallen, weilanden, duinpannen en de uiteinden van het wad. Samen op zoek naar…. wilde kruiden, groenten, bloemen, paddestoelen en zoveel ander moois.
We nemen je mee op zilt avontuur. Lees onderstaand recept en laat je verwonderen… op Oost.
We vinden het heel bijzonder om jou te ontmoeten en je weer terug te zien op Oost. Volg ons op instagram, meld je aan voor de updates per email en blijf zo op de hoogte van het nieuwe menu, wat de kippen hebben meegemaakt vandaag en wat de natuur op dit moment serveert.