Open menu
Logo Op Oost
Open menu
Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Wildpluk | Zuring

Wildpluk | Zuring

Wildpluk | Zuring

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Wildpluk | Zuring

Wil je onze eetbare wereld ontdekken? op Oost nemen we je graag mee langs alle tuunwallen, weilanden, duinpannen en de uiteinden van het wad. Samen op zoek naar…. wilde kruiden, groenten, bloemen, paddestoelen en zoveel ander moois. 

Zoek en gij zult vinden
Heerlijk vind ik het. Zoeken, kijken, ronddwalen en speuren naar al dat moois. Meestal neem ik een mandje mee, een klein schaartje en mijn telefoon. Niet alleen om foto’s te maken, maar ook om determineren (weten wat het is). Ik neem graag mee in onze wildpluk avonturen. Om te laten zien hoe gemakkelijk, leuk en spannend het is. En natuurlijk hoe wij de wildpluk in onze keuken in ons restaurant het Kook Atelier gebruiken. 

 

Vroegah
Helaas is de supermarkt nu een luxe die voor velen niet meer weg te denken is uit onze (dagelijkse) routine. Heb je iets nodig? Dan ga je naar de supermarkt. Toch? Vroeger niet, toen raapten, plukten en oogsten we hetgeen we nodig hadden. Met de nadruk op: nodig hebben. Alhoewel de tuunwallen rondom Oost rijk en vol aandoen en een werkelijk ‘lopend buffet’ zijn, pluk je altijd alleen wat je écht nodig hebt. Laat de supermarkt of de groothandel een keer voor wat het is en ontdek de natuur; ga wildplukken!

 

Wilde zuring
Zuring is een wilde groente die bij ons op Oost volop groeit. Vaak vlak langs de greppels naast de tuunwallen. Ik pluk het in het voor en najaar, in de zomer staat de zuring in bloei en is de smaak verbitterd. 

De prachtige fel groene blaadjes zijn dus niet alleen smakelijk, maar ook nog eens heel goed voor je. Dat geeft mij toch altijd een bijzonder gevoel. Dat een plantje, hoe klein dan ook, zoveel waardevols kan bezitten. 

 

Powerrrrr

  • Geprikt door de brandnetels? Wrijf er zuring overheen en weg is het branderige gevoel. 
  • Voor zuiverende lente en najaarskuur. 
  • Verkoelend bij koorts en huiduitslag. 
  • Het versterkt de maag en ondersteunt de galproductie 
  • Werkt zuiverend op de huid
  • Helpt tegen bloedarmoede
  • Bomvol vitamine C, ijzer
  • Mocht je een lange 18e eeuwse zeereis gaan maken; het werkt ook perfect tegen scheurbuik. 

Mmmmmm

Te gebruiken als spinazie. Denk aan smoothies, soep, salade. Of helemaal rauw, dun gesneden om een fijn zuurtje aan een gerecht toe te voegen. 

 

Ontdekken

Ga erop uit, uiteraard met respect voor de natuur. Pluk, proef, ontdek en ervaar. Het is zo fijn!

 

Ontdek op Oost - ‘Inspired by Nature’

 

Liefs Valerie 

 

Ps.

  • Zuring groeit vaak in de buurt van brandnetels 
  • Gebruik de jonge bladeren en zachte steeltjes
  • Eet niet alle dagen zuring, of te lang achter elkaar.
  • Het wildplukboek van Edwin Flores Casa Foresta en de Buitenkeuken, Leoniek BOntje

Deel dit verhaal

Innercircle

We vinden het heel bijzonder om jou te ontmoeten en je weer terug te zien in ons Hotel Op Oost of ons restaurant het Kook Atelier. Volg ons op instagram, meld je aan voor de updates per e-mail en blijf zo op de hoogte van het nieuwe menu, wat de kippen hebben meegemaakt vandaag en wat de natuur op dit moment serveert.