Open menu
Logo Op Oost
Open menu
Served by nature
Served by nature
Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
landingspagina.jpg

het Kook Atelier

In ons restaurant het Kook Atelier kun je genieten van onze bewuste Nordic & Botanical Cuisine.

Culinaire escape

Het is zover; we heropenen de deuren op Oost. 

Ons concept op Oost, Inspired by Nature en ons menu hebben verder vorm en diepgang gekregen. De natuur had altijd al het hoogste en laatste woord, maar spreekt nu duidelijker dan ooit. Ontmoet de natuur op Oost. 

Eten
Eten

Served by Nature

Verlaat de gebaande paden en (her)ontdek onze lokale en bewuste gastronomie. Ervaar in een intieme setting onze Nordic & Botanical Cuisine. 

"Een avontuur voor de conscious culinary Nomad"


Ons Served by Nature menu is een verrassingsmenu waarin de natuur het hoogste én laatste woord heeft, bestaande uit verschillende amuses, teasers en gerechten. En is daarmee een compleet avondvullend avontuur langs alle elementen en ecosystemen van de Texelse Natuur.

Ons concept

Wandel tijdens ons diner met ons in gedachten mee over het eiland langs de verschillende ecosystemen. De windrichtingen geven aan waar we zijn, de maan bepaalt het ritme. 

We beginnen in het Oosten waar we het Wad ervaren. Vanuit de dijk dalen we af naar de akkers, tuunwallen. In het Zuiden van ons eiland ruiken we het dennenbos en in het Westen kleurt de ondergaande zon het strand en onze wilde duinen. Het Noorden sluit het avontuur af met haar bijzondere polders en kwelders. 

Zet jouw zintuigen op scherp en ontdek vanaf jouw tafel de kracht en magie van de Texelse natuur. 

Eten
Eten

Diner

We serveren een verrassingsmenu waarin de keuken een selectie maakt van hetgeen de natuur, onze tuin en de boer op dat moment aan ons levert. Naast de vele groenten en kruiden serveren we in ook onze bewuste keuze in vis, schelp en schaaldieren. En wanneer het moment het toelaat, Texels lam of wild van kop tot staart. 

 • Signature | Served by Nature Menu | Vijftien smaakmomenten  € 119 
 • Tasting Menu | Tien smaakmomenten € 89 

We vernemen graag welk menu wij mogen serveren. Geef deze keuze aan bij de reservering. Het tasting menu is alleen op dinsdag t/m donderdag beschikbaar. 

Diner € 89 - € 119

Menu

Proef en ervaar onze nordic & botanical cuisine, waarin de natuur het hoogste en laatste woord heeft. Ons menu bestaat uit verschillende amuses, teasers en gerechten. Een compleet avondvullend avontuur. Maak een keuze uit ons tasting of signature menu.

Reserveer een tafel

Wijn arrangement € 69

Pairing

Maak de avond compleet met onze wijn pairing. Van bijzondere mico cuvées, natuurwijnen en Nederlands trots.

Reserveer een tafel

Botanical arrangement €49

Pairing >

Bij ons vind je geen standaard frisdranken. Maar spannende homemade botanicals. Van kombucha tot kefir en kruideninfusies. Een bijzondere alcoholvrije pairing bij het menu.

Reserveer een tafel
CUISINE

Bewust genieten

op Oost is een fijne plek waar rust, genieten en de verbinding met jezelf en de natuur centraal staan. In alles wat we doen, blijven we dichtbij onze eigen natuur. En vragen we ons altijd af of iets anders, beter, dichterbij of bewuster kan. In ons Hotel Op Oost, in ons restaurant het Kook Atelier en bij onze events.

We maken binnnen onze keuken veel gebruik van kruiden, planten en groenten. Kies je voor ons signature menu? De vis, schelp en schaaldieren die wij serveren zijn van heel dichtbij en op zeer bewuste wijze verkregen. We serveren niet 'standaard' vlees in ons menu, alleen wanneer het moment dit toelaat en wij het Texelse vlees van kop tot staart kunnen verwerken (Texels lam of wild). 

Belangrijk om te weten...

Altijd belangrijk om elkaar even van tevoren te spreken. Wat we van elkaar verwachten, waar je je op kunt verheugen en wat belangrijk is om vooraf te weten....

 • Wij serveren een verrassingsmenu met dagverse en wisselende ingrediënten. We kunnen daarom niet met iedere dieetwens rekening houden. Ons menu is niet aan te passen naar een lactosevrij of zoutarm dieet. Er is geen a la carte kaart. 
 • Wil je genieten van een volledig plantaardig menu? Dan doen wij onze uiterste best. We bespreken dit graag even samen via 0222-729088
 • Ons restaurant het Kook Atelier is geen familie restaurant. Wij serveren geen kindermenu. Komen de mini farmers mee? Dan kunnen zij meegenieten met kleinere porties van het menu (tot 11 jaar).
 • Honden zijn niet toegestaan in ons restaurant
 • Parkeer op de daarvoor aangegeven parkeerplaatsen van het restaurant of bij de openbare parkeerplaats aan de Lancasterdijk. De parkeerplaatsen in het dorp zijn uitsluitend voor bewoners.
 • Ons restaurant is open voor hotelgasten & niet hotelgasten. 
Image
Image

De heropening

De bouw van ons vaste restaurant het Kook Atelier op Oost. is afgerond Eindelijk! Na drie lockdowns en daarmee uitstel van de nieuwbouw, een avontuur in een tent, glazen kas en twee pop-up's, is het tijd!

We heropenen in een prachtig pand met authentieke kenmerken van de boerderij, waar onze botanical & nordic cuisine volledig tot zijn recht komt. 

Wat kun je verwachten?

 • Groente helden
  Groente helden

  Groente helden

  Er waren eens drie ambitieuze boeren, een visie, een stuk land en een afnemer. Jan, Ellen en Edwin werden de Groentehelden van Texel. We hebben elkaar gevonden in de kracht tussen ambacht, de natuur en fine dining. Van zeekraal tot kool en lamsoor tot radijs. 

 • Farmers
  Farmers

  Farmers

  Wij hebben een passie voor de mooiste ingrediënten en oude ambachten. We werken daarom graag samen met kleine familiebedrijven en gepassioneerde ambachtslieden zoals Boer Jens uit Oost. Hij levert niet alleen rundvlees, rauwe melk en het dubbeldoel koe & lamsvlees. Maar ook verse eitjes als 'onze dames' het te druk hebben. 

 • Bijen
  Bijen

  Bijen

  Bijen zijn zo belangrijk voor de wereld van morgen. In de voortuin nabij de wilde en eetbare bloemen staat hun huis. Wees niet bang, ze zullen je niet lastig vallen. Maar genieten van alle bloemen in de tuin, de bloeiende lamsoor bij de Schorren en prachtige bloementuinen nabij Oost. We kijken nu al uit naar onze eerste eigen honing. 

 • Wildpluk
  Wildpluk

  Wildpluk

  Herontdek de natuur met wildplukken. Ervaar hoe smakelijk de wilde kruiden in de tuunwallen zijn. Van duizendblad tot zuring, fluitekruid en postelein. We gaan er dagelijks op uit om deze kruiden en planten te plukken.  Uiteraard met respect voor de natuur.

 • Van het moment
  Van het moment

  Van het moment

  Je kunt iedere dag kiezen om het anders te doen. En dat doen wij graag. Wij kiezen waar mogelijk voor producten die op dat moment van nature beschikbaar zijn en binnen ‘handbereik’. Zo beperken we de logistieke stromingen, eren we de ambachten en de lokale thuis & professionele producenten. Samen met onze leveranciers kijken we naar wat er groener kan en hoe we onze vraag en hun aanbod het beste op elkaar kunnen afstemmen. 

 • Het Wad
  Het Wad

  Het Wad

  Onze zilte achtertuin kenmerkt zich door stilte en bijzondere vergezichten. De zilte smaak van de Waddenoester zijn niet te missen en een belangrijk onderdeel van ons menu.  Net als de scheermessen, alikruiken en kokkels. Deze rapen wij niet zelf, maar kopen deze lokaal bij onze vis specialist. 

 • Van kop tot staart en graat
  Van kop tot staart en graat

  Van kop tot staart en graat

  Bewust genieten is de basis van ons menu, gedefineerd door contrasten in smaak en structuur. De gerechten geven niet alleen een invulling aan het van 'kop tot staart' principe, maar het menu gaat net een stapje verder; culinair genieten van 'kop tot graat'. 

 • Botanicals
  Botanicals

  Botanicals

  In ons restaurant vind je geen cola of sinas. We creëren graag bijzondere pairings en een alcoholvrij moment hoeft bij ons zeker niet saai te zijn. We maken onze eigen kruiden infusies, kombucha, water kefir en botanical cocktail. Waarom? Omdat het simpelweg anders, spannender en dichterbij is. 

 • Eetbare tuin
  Eetbare tuin

  Eetbare tuin

  Onze tuin is bijna volledig eetbaar en onze bijen snoepen daarvan mee. Van salie tot rimpelroos, kruisbes en de vlier. Pluk gerust wat verse kruiden voor jouw eigen kruidenthee of snoep mee van de aardbeien. In de zilte moestuinbakken vind je onze zilte teelt. Een mooie variant op de conventionele teelten en wel zo duurzaam.  

Team

Gedreven door passie voor bewuste gastronomie, ambitie en Texelse gastvrijheid.... Het team van 'op Oost Texel'. Benieuwd naar onze vacatures? Klik hier :)

Joram

Joram

Iedere dag weer met een glimlach aan de slag. Op zoek naar hoe het bewuster en dichterbij kan. En altijd met een blik op de culinaire toekomst.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Valerie

Valerie

Gedreven door de natuur & ambitie, ben ik iedere dag trots op wat we hier samen met ons team hebben neergezet. Ik geniet iedere dag weer en ben altijd nieuwsgierig naar morgen.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Safiya

Safiya

Mensen ontzorgen, laten genieten dat is wat ik het allerleukste vind om te doen! Zelf verlies ik de tijd uit het oog als ik bezig ben met paarden of in mijn moestuin. Daarnaast lekker uit eten of evenementen bezoeken met vrienden of familie om te ontspannen maar ook om zelf weer inspiratie op te doen!

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Shari

Shari

Je vindt mij in het restaurant als gastvrouw en sommelier. Waar ik blij van word? Het proeven en selecteren van wijn. Maar daarnaast ook om te zien dat de gasten blij en tevreden de deur uit gaan, dan weet je zeker dat het allemaal klopt.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Joery

Youri

Het altijd bezig blijven om nieuwe smaakcombinaties te bedenken, testen en fine-tunen om ze uiteindelijk tot één geheel in een gerecht te kunnen serveren. Daar word ik blij van! En het zorgt ervoor dat ik veel bewuster kijk naar wat er op dat moment te verkrijgen is. Met de producten. Maar ook zeker met de wildpluk waar we volop gebruik van maken. Want er groeit zo ontzettend veel om je heel waar je geen idee van hebt.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Glenn

Glenn

Geboren en getogen Texelaar en trots op wat het eiland allemaal qua natuur te bieden heeft. Ik ben dan ook vaak te vinden bij het bos of het strand. Gastvrijheid zie ik als iets vanzelfsprekends, en beschouw het daardoor ook als één van de dingen wat ik het leukste vind. Zelf geniet ik ook erg graag van lekker eten en goede wijn :)

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Denise

Denise

Hi! Mijn naam is Denise, je vindt mij als gastvrouw in het restaurant. Ik steek mijn tijd in het bedenken en maken van botanicals en cocktails die we serveren naast het eten. Het is voor mij belangrijk om zo veel mogelijk mooie producten uit de omgeving te gebruiken; het eiland heeft zo veel te bieden! Ik denk graag na over smaak en de combinaties met het eten. De dag is compleet als de gasten met een lach en een ervaring rijker de deur uit gaan.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Raymundes

Hanneke, Albert & Simone

Ons tuin team staat iedere dag voor ons klaar om de verse kruiden te plukken, de bloemen te oogsten en nieuwe plannen te bedenken om nóg meer uit onze tuin te halen. Wil je meer weten over alles wat in onze tuin groeit? Vraag het en ontdek met elkaar een hele eetbare wereld.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Freya

Micka

Als Texelaar opgegroeid in Den Burg en De Koog. Vroeger was ik altijd al onder de gasten bij de verhuur van mijn moeder, daar leerde ik op jonge leeftijd eigenlijk al het gastheerschap. Toen ik op 14 jarige leeftijd parttime begon in de horeca vond ik het zo leuk dat ik meteen wist dat ik in een restaurant wilde werken. Gasten een fijne dag/avond bezorgen is dan ook waar ik het gelukkigste van word.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Daniël

Daniël

Ik vind het werk bij op oost super leuk, wat me vooral aantrekt is veel bezig zijn met de natuur en het wad en het werken met streekproducten.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Nicole

Nicole

Ik verzorg samen met met mijn collega het ontbijt op Oost. Op Oost een heerlijke werkplek. De rust, sfeer, collega's. Zorgen voor en contact met onze gasten daar word ik blij van en natuurlijk van de eenden, kippen en pauwen die me smorgens vroeg komen begroeten.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Edgar

Edgar

Met een hoop enthousiasme en toewijding voor lokale producten hopen Nicole en ik jullie s morgens te verrassen met een lekker ontbijt. Een vers gemaakte fruit smoothie of het maken van huisgemaakte granola zijn een voorbeeld van waar wij blij van worden.
Ook het ondersteunen van de avondploeg en dus helpen met de voorbereidingen. Alles met het doel uw verblijf zo aangenaam en relaxed te laten verlopen.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Bart

Bart

Bart | Woont en werkt 'aan de overkant' als online strateeg maar is als het even kan op Oost te vinden. Waar ik blij van word? Een vol hotel en restaurant met gasten die wij blij maken, en die ons blij maken. De perfecte gastreis realiseren, van online naar offline, daar doen we het voor!

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
previous arrow
next arrow
CUISINE

Zilt Avontuur

De Oude Oesterhaven op Oost was in de 18e eeuw het kloppende hart van de oester- en zeewierhandel op Texel. Hier kun je zelf oesters rapen.

Oesters rapen - € 39 

Boek een zilt avontuur onder begeleiding van onze oesterman en leer alles over de oester, de historie, hoe je oesters raapt en.... opent. Uiteraard maakt hij een aantal oesters open onder het genot van een glas Vuurzee, Cuvée Prestige, Vonkelbier. De kosten voor dit zilte avontuur bedragen € 39 p.p.

MICHELIN Gids Nederland 2021

MICHELIN Gids NL

"Duurzaamheid voert de boventoon in deze authentieke stolpboerderij, die smaakvol is ingericht en elf prachtkamers telt. U ervaart er de zoete en zilte geneugten van het Wad. De eigen tuin en zelfpluk worden met een nordic filosofie vermengd met lokale vis en vlees. Hier proeft u de brute kracht van de Texelse natuur."

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Gault & Millau

Gault & Millau 14pnt

Waar wildpluk en lokale plukken zijn credo vormen. Het Wad beschouwt hij als zijn achtertuin en vormt samen met de natuur op het eiland de inspiratiebron voor zijn ‘botanical en Nordic cuisine’.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Gault & Millau

We're Smart Green Guide ****

"Bewuste en duurzame gastronomie vormt de kern van deze smaakvol ingerichte boerderij, waar chef Joram en zijn team dicht bij de natuur blijven.
Begeleid door prachtige verhalen, nemen ze je mee op een spannende reis door alle ecosystemen van het eiland waarop het menu ‘Served by Nature’ is gebaseerd. Alle ingrediënten zijn ofwel van eigen bodem, uit het wild of zo lokaal en ethisch verantwoord mogelijk afkomstig van lokale leveranciers, en komen samen in gerechten die je gegarandeerd zullen verrassen. We komen terug voor meer!”

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Green Key Goud

Green Key Goud

We vragen ons altijd af of iets anders, natuurlijker en dichterbij kan. Bekijk onze MVO - verklaring en alle ins & outs van Green Key Nederland.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Lekker500

Lekker500 #73

Patron-cuisinier Joram Timmerman en zijn brigade blijven presteren. Hun op de Texelse natuur geïnspireerde Dutch Cuisine lijkt onuitputtelijk. De chef blaast ons omver.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
Dutch Cuisine

Dutch Cuisine

Samen zetten we de moderne Nederlandse keuken terug op de kaart en koken volgens de 5 principes van Dutch Cuisine: Cultuur, Gezond, Natuur, Kwaliteit en Waarde.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
The considerate collection of SLH

Considerate Collection

Het hotel en restaurant is als gastronomische bestemming in Nederland toegelaten tot ‘the considerate collection’ van de internationale reis-community SLH - Small Luxury Hotels of the world. SLH is verdeeld over negentig landen bestaande uit een selecte 520 hotels waarvan slechts vier andere bestemmingen in Nederland.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Kook Atelier
previous arrow
next arrow

Slapen

Served by nature

In een authentieke Texelse stolpboerderij, op steenworp afstand vanaf de Waddenzee, is ons intieme boutique hotel met twaalf Green Key suites en restaurant gevestigd. Omringd door een eetbare tuin met kruiden, bloemen en zilte moestuin ontdek je bij ons het échte overnachten op Texel.

Boek een suite

Ontdekken

Ontdekken

Sla de gebaande paden over, ontdek samen ons eiland en voel je een local. Van zilte wildpluk tot oesters rapen of een bijzondere wandeling. Een plek waar zilt & zoet elkaar raken, rust en kwaliteit de boventoon voeren en de natuur het hoogste woord heeft.

Ontdek op Oost

Oostories

Onze 'Oostories' zijn verhalen van onszelf, van gasten en van partners over alles wat er zich op en om ons boutique hotel op Texel afspeelt. Stories, Op Oost dus. Veel leesplezier.

 • Vis roken
  Vis roken

  Vis roken

  Waarom houden mensen van bacon? Bij velen loopt het water al in de mond wanneer zij er aan denken. De combinatie van zout, zoet, vet en rook is het geheim. Maar deze combinatie is niet enkel aan de varkensbuik voorbehouden. Ook een mooie vis wordt heerlijk wanneer deze op dezelfde manier wordt bereid. Een lekker wit wijntje erbij en het leven is goed.

  Lees verder

 • Wildpluk | Zuring
  Wildpluk

  Wildpluk | Zuring

  Wil je onze eetbare wereld ontdekken? op Oost nemen we je graag mee langs alle tuunwallen, weilanden, duinpannen en de uiteinden van het wad. Samen op zoek naar…. wilde kruiden, groenten, bloemen, paddestoelen en zoveel ander moois. 

  Lees verder

 • Zilt avontuur
  Zilt avontuur

  Zilt avontuur

  We nemen je mee op zilt avontuur. Lees onderstaand recept en laat je verwonderen… op Oost. 

  Lees verder

Alle verhalen

Alle verhalen

Innercircle

We vinden het heel bijzonder om jou te ontmoeten en je weer terug te zien in ons Hotel Op Oost of ons restaurant het Kook Atelier. Volg ons op instagram, meld je aan voor de updates per e-mail en blijf zo op de hoogte van het nieuwe menu, wat de kippen hebben meegemaakt vandaag en wat de natuur op dit moment serveert.